2010. március 4., csütörtök

Elsősegély tételek PÉCSI BÖLCSÉSZEKNEK...

Apropóm?
Most jöttem elsősegély vizsgáról. Megbuktam. Előre sejtettem. Sebaj. Megyek mégegyszer. Vagy hányszor... Csak ne lenne ilyen drága.
A csúcs mégis az, hogy fiúnak néztek... :) Mindkét vizsgabiztos...
- Na, akkor most fiúk, ti jöttök... - Vagy lányok? Vagy ööö... Fiú, lány? Fiú... ööö?
- Lány - mondtam. :) Kétségtelenül rövid a hajam, és kapucnis pulcsiban voltam... A srác, akivel mentem, pedig hosszú hajú... :) Ma már minden lehetséges. :)


Nos, akkor most jöjjön néhány speciálisan pécsieknek, valamint néhány speciálisan bölcsészeknek kidolgozott vizsgatétel. Tehát legideálisabb esetben pécsi bölcsészeknek. :)

I. tételsor


1. Idős hölgy sétál a Széchenyi tér kerítései mellett, az apró kaviccsal leszórt, gödrös részen. Lába a bizonytalan talajon megbicsaklik, a hölgy elesik, és nem tud felállni. Térdein horzsolások láthatók, kavicstörmelékkel erősen szennyezve, valamint bokája megduzzadt és fájlalja. Mi a teendő?

2. A zsinagóga előtt egy építőmunkás egy kapcsolót tart görcsösen, teste rázkódik. Mire gyanakszik, hogyan tud segíteni?

3. A Tettyén a modern, talajjal egy szinten lévő szökőkútnál motorozó, 2-3 év körüli gyermek megcsúszik, és egy beton-ülőkének esik fejjel. Orrából bő, élénkpiros vér folyik. Édesanyja a helyszínre sietve, az eseményeket meglátva hisztériás rohamot kap.
Rangsorolja az ellátandókat súlyosság szerint, majd ismertesse az ellátás módját!

4. A városi bíróság mellett sétál, és észreveszi, hogy a tető magasságából lehulló, szétázott, méretes vakolatdarab rázuhan egy fiatal férfire. A balesetet megelőzni már nem tudja. A vakolatdarab a férfi fejét találta el, aki szédülésre, hányingerre panaszkodik. Külső sérülésnek nincs nyoma. Mi lehet a diagnózis?

5. A Hunyadi úton középkorú nő ül a járda szélén, láthatólag nyílt alkartöréssel. Mikor elindul felé, a csúszós járdaszegélyen elesik, és megüti a fejét, minek következtében kitörik két foga, és nem bírja mozdítani állkapcsát. Kinek van előbb szüksége segítségre?

6. A városháza előtt sorban áll a bankautomatánál. A sorban Ön előtt álló úr először a munkagépek zajára panaszkodik, majd elsápad, homlokán gyöngyöző veríték jelenik meg, és ordítva a füleire szorítja kezét. Hogyan nyugtatja meg?

7. A Káptalan utcában síró, hasán fekvő, 10 év körüli gyermeket talál. Ruhája sáros, száját elharapta, egyik cipője fél méterrel mögötte a sárba ragadva található. Mi történhetett?

- Rendben, tehát a 3. tételt húzta. Rangsorolja az ellátandókat és az ellátás módját!
- Ellátandók: a nyertes pályázat kidolgozói, valamint azon tanácsnak a tagjai, akik a pályázatot elfogadták. Ellátás módja? A bajukat kéne ellátni. A módot nem szeretném részletezni...

II. tételsor

1. Az emeleti nagyelőadónál várják az egyik tanársegédet. Mivel késésben van, rohan felfelé a lépcsőn, minek következtében megbotlik, és elesik. Térde erősen megduzzad, terhelni nem tudja. Mit kell tennie?

2. A könyvtár olvasótermében régi kódexek fölé görnyedő társa hirtelen elkezdi kapkodni a levegőt, fejfájásra, hányingerre panaszkodik. Az ablakok zárva vannak. Lehetséges, hogy ólommérgezést kapott? Ha igen, hogyan nyitja ki a beszögezett ablakokat, amíg szakszerű segítség érkezik?

3. Az egyik docens irodája előtt várakozik vizsgára. Ön az első, tehát nem érti, miért nem hívták be a megadott időpontban. Egyszercsak tompa puffanást hall bentről. Felfeszíti az ajtót, amely mögött meglátja tanárát a földön egy feldőlt szék mellett feküdni. Az asztalon ásványvizes üveget talál, ám átütő alkoholszagot érez. Mire gyanakszik?

4. A könyvtárban az olvasószolgálati pultnál csoporttársa fegyverrel a kezében fenyegeti a mogorva könyvtárost. Véletlen eldördül egy lövés, amely csoporttársa fülcimpáját érinti. Csak felszíni horzsolás ill. égés nyomait látja, ám az olvasószolgálatos néni elájult. Kit kell először ellátnia?

5. A liftszerelő kezét odacsípte a liftajtó. A berendezés nem mozdul semerre. Szükséges-e műszaki mentést igényelnie?

6. A jegyzetbolt előtt a takarító néni megcsúszik a saját maga által felmosott padlón, és a kirakatba esik. Az üvegszilánkok összevagdossák a kezeit, valamint számos könyv is megsérül. Melyik kár a nagyobb?

7. Az ebédlőben diáktársa arca elszürkül, torkát fogja és vonaglik. Lehetséges, hogy félrenyelt, vagy itt ennyire rosszul főznek?

FOLYTASSAM? ... (:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban